Met je neus op de voedingsfeiten

Net als mensen met (risico op) diabetes type 2 meten ook de diëtisten van Clear.bio hoe zij reageren op voeding. Practice what you preach! Zij weten vanuit hun dagelijkse praktijk hoe belangrijk een gezonde leefstijl is, en weten dan ook graag hoe zij zelf scoren op hun eigen eetpatroon. Benieuwd naar de inzichten van Nel en Linda, 2 van onze diëtisten? Lees mee 👇.

Vet is vetbelangrijk voor iedereen

Nel: “Als ik iets heb geleerd, is het wel het belang van vetten in je voeding. Terwijl de meeste mensen bang zijn voor vet – want teveel calorieën – heb ik door Clear.bio kunnen zien hoe belangrijk het is om koolhydraatrijke maaltijden aan te vullen met vet. Ik heb geleerd dat vet de bloedsuiker stabiliseert. Dit zag ik ook terug in de reactie van mijn suikerspiegel. De ene dag at ik 2 volkoren boterhammen met hummus en kipfilet, waarvan ik een enorme piek kreeg en daardoor de hele dag bleef schommelen. De volgende dag verving ik kipfilet door avocado en bleef mijn suikerspiegel veel stabieler. Mijn food score (gebaseerd op hoe stabiel je bloedsuiker blijft) ging van 1 (slechter kan niet) naar 93. Dat is bijna perfect!

Pindakaas had hetzelfde effect. Ik voelde altijd al hoe lang ik verzadigd bleef van volkoren crackers met pindakaas. Ik scoorde daar inderdaad goed op. Op een middag had ik erge trek en vooral zin in chocolade. Ik deed een experiment. Ik at 3 crackers, waarvan 2 met pindakaas (lekker vet) en 1 met hagelslag. Ik kreeg een perfecte score. Ik begon echt plezier te krijgen in het “meten-is-weten” van mijn voeding.”

Muesli met melk, yoghurt of kwark?

Linda: “Ik wilde graag weten of mijn suikerspiegel anders reageerde als ik mijn muesli at met melk, Griekse yoghurt of kwark. Van deze zuivelproducten bevat kwark de meeste eiwitten en melk de minste. Net als vet zorgen eiwitten ervoor dat koolhydraten minder snel worden opgenomen en de suikerspiegel minder snel stijgt. Dit blijkt ook te kloppen voor dit ontbijt. Met dezelfde hoeveelheid muesli steeg mijn suikerspiegel het minst als ik het at met kwark. Vanaf nu vervang ik dus melk door kwark. Hier zit ik ook nog eens langer vol van!”

Het belang van vezels op je bloedsuiker

“Volgens de theorie hebben vezels ook zo’n stabiliserend effect op de bloedsuikerspiegel. Het eten van voldoende en verschillende soorten groenten is – denk ik – hét advies waarvan ik durf te zeggen dat ik me daar vrijwel altijd aan hou”, zegt Nel. “Zelfs als ik friet eet, kook ik daar gerust een broccoli bij. Balance is the key, right 😁? Zo eet ik bij een avondmaaltijd wel 3 of 4 soorten groenten en gebruik ik altijd volkoren producten. De hoeveelheid vezels in relatie tot de hoeveelheid koolhydraten is daardoor zó gunstig, dat mijn avondmaaltijden altijd goed scoorden. Ook tijdens de lunch was mijn bloedsuiker stabieler als ik er een lekkere soep van groenten bij at.”

Een hypo door wijn

“Ik weet dat alcohol een verlagend effect heeft op je suikerspiegel. Door alcohol kun je namelijk een hypo krijgen. Dan is er te weinig glucose in je bloed. Dit kan risico’s met zich meebrengen, zeker voor mensen met diabetes. Nu heb ik geen diabetes, maar ik schrok me op zaterdagochtend een hoedje toen ik zag dat ik ’s nachts ook gewoon een hypo had gehad”, deelt Linda. “Mijn suikerspiegel was een paar uur te laag. Dat kwam natuurlijk door de glazen wijn op vrijdagavond. Mijn lichaam was te druk met het afbreken van de alcohol, waardoor het zelf geen glucose kon aanmaken om de suikerspiegel weer op een goed niveau te krijgen. De volgende keer houd ik het bij één glas óf eet ik nog wat voordat ik ga slapen!”

De invloed van je gedrag op je gezondheid

“Dat je met gedrag je gezondheid kunt beïnvloeden, is niet nieuw voor mij. Wel was ik meer bewust tijdens het dragen van de sensor. Ik at niet zomaar iets wat gemakkelijk is of ik in huis had liggen. Ik dacht er meer over na. Ook kreeg ik meer inzicht in mijn persoonlijke reactie op bepaalde voedingsmiddelen. Doordat ik via de Clear.bio app direct feedback kreeg op mijn eigen gedrag, kon ik mijn gedrag steeds beter aanpassen. Dat geeft mij een goed gevoel!” sluit Nel af.

Benieuwd welke voeding wel én niet goed voor jou is?

Iedereen reageert anders op voeding. Dat is wetenschappelijk bewezen (Zeevi et al, 2015). Ben jij benieuwd hoe jouw lichaam reageert op eten? Bestel “Eenmalig” en ontdek in 2 weken welke voeding wel én niet goed voor je is. Wil je Clear.bio gebruiken als het vergoed wordt door de zorgverzekeraar? Schrijf je in.

Misschien vind je dit ook interessant