Jan (63): “Voor mij was de Check van Clear.bio een wake-up call”

Jan heeft al van kinds af aan overgewicht. Dat hij tijdens zijn werkende leven chauffeur is geweest, hielp daar niet bij. “Toen ik via Zilveren Kruis ontdekte dat de Gezondheidscheck van Clear.bio vergoed wordt, heb ik me meteen aangemeld. Door mijn overgewicht was ik heel nieuwsgierig naar mijn bloedsuikerwaarden en naar de reactie van mijn lichaam op mijn maaltijden.

De check duurde 2 weken. Ik heb tijdens deze periode veel geleerd. Ik dacht bijvoorbeeld dat vismaaltijden altijd hartstikke gezond zijn. Dat is niet altijd zo. Dat hangt af van wat je erbij eet. Zo kreeg een vismaaltijd een heel lage foodscore voor mij. Daar schrok ik van. Nu weet ik ook waarom en hoe ik dit kan verbeteren.

Inzicht in je bloedsuikerspiegel
Eerst at ik normaal bruin brood, nu een soort roggebrood met zaden en pitten. Met dit roggebrood blijft mijn bloedsuikerspiegel helemaal stabiel! Op de laatste dag van de check testte ik nog even hoe ik op wit brood reageer. Nou, mijn waarden schoten omhoog. Een bevestiging dat ik op de goede weg zit! En ook dat ik gewoon koolhydraten kan eten…maar dan wel de goede.

Kleine aanpassingen, groot verschil
Die kleine aanpassingen in mijn voeding en beweging werken heel goed voor mij. Kijk, 20 kilometer lopen kan ik niet. Maar ik kan wel mijn kleinkinderen op de fiets naar school brengen of wandelen na het eten. Dat doe ik nu nog steeds. Wat ik ook geleerd heb, is dat ik na een slechte dag met hoge bloedsuikerwaarden vaak ook een slechte nacht heb. Zo belangrijk is het dus om je bloedsuikerwaarden stabiel te houden. Ik heb het zelf gezien en ervaren. En met de voedingstips van de diëtist in de app is me dat ook zeker gelukt. Ik gebruik de tips nog steeds.

De basis is er!
Het liefst zou ik 2 weken langer met deze check willen doorgaan. In de 1e week weet je nog niet zo veel. In de 2e week ga je voor het eerst je voeding en beweging aanpassen. In de 3e en 4e week zou je deze lijn willen doortrekken om je bloedsuikerwaarden echt helemaal naar beneden te krijgen. Ik kan dat alleen zelf niet betalen. Maar ik ben wel heel blij met deze vergoeding in het Extra Vitaal pakket van Zilveren Kruis. De basis heb ik nu in ieder geval geleerd.

Ik raad iedereen deze check aan, echt. Je weet gewoon niet op welke voeding je lichaam wel of niet goed reageert. Voor mij persoonlijk was Clear.bio een wake-up call. Vooral omdat je zo goed ziet welke voedingsstoffen een aanslag op je lichaam doen.”