9,2

/10

klanttevredenheid

Loes (73): “Ik let nu veel beter op wat ik eet en drink”

Geschreven door en gepubliceerd in magazine KBO-PCOB (september 2023)

Twee KBO-PCOB-leden testten uit hoe Clear.bio hen helpt juiste voedingskeuzes te maken om gezond en fit te blijven. Lees de ervaring van Loes en Marja. 

Loes (73): “Ik let nu veel beter op wat ik eet en drink”

‘Mijn eetgewoonten had ik voor mijn gevoel niet goed onder controle. Ondanks verschillende pogingen. Ik wil graag zo’n vijf tot zes kilo afvallen. Toen ik de oproep zag in het Magazine, heb ik vrij snel gereageerd.Het lijk mij interessant te weten of de methode voor mij werkt’, zegt de 73-jarige Loes Kuiper uit Zwolle.

Was het moeilijk om aan de slag te gaan?

‘Nee. Eigenlijk niet. Ik kon goed overweg met de app om dagelijks door te geven wat ik eet en drink. Dat ging eigenlijk vrij simpel. Maar ik kan me wel voorstellen dat het voor de groep 80- en 90-plussers lastig kan zijn. Je moet er wel even voor gaan zitten om de ‘installatie-informatie’ tot je te nemen. Maar dat is uiteraard per persoon verschillend.’

En de sensor? Deed het plaatsen in uw bovenarm pijn? 

‘Het inbrengen van het naaldje van de sensor voelde ik niet. Wel moet je deze sensor de volledige twee weken laten zitten. Maar daar wen je aan. Wat mij persoonlijk zeer goed beviel, is de begeleiding vanuit Clear.bio. Je wordt echt goed geholpen als je vragen
hebt. Heel vriendelijke mensen. Ook via de reacties in de app zie je allerlei handige voedings- en dieettips voorbijkomen.’ 

Wat heeft u ervan geleerd?

‘Ik heb mijn eetgewoonten en daarmee ook mijn bloedsuiker beter in de hand. Voorheen at ik zo’n beetje iedere dag jam op brood. Dat doe ik nu niet meer. Ook gebruik ik nog minder zout, maar dat deed ik al. Mijn echtgenoot is er ook wat bewuster door gaan eten. We eten meer komkommer, fruit, noten en peulvruchten. Dat is goed voor je bloedsuikerspiegel. Aan het afvallen moet ik nog wat beter werken.’

Heeft u nog tips?

‘Wat ik heb gemerkt, is dat als je beter let op je eetgewoonten en je bloedsuikerspiegel in orde is, dat je dan minder trek hebt. Het hongergevoel is minder. Dan ben je minder snel geneigd om tussendoor te snoepen. Dat lijkt mij gezondheidswinst!’

Marja (71): “Mooie uitdaging om te zien of ik goed bezig ben”

‘Mijn hele leven vecht ik al tegen de kilo’s. Ook ben ik bang om ouderdomsdiabetes te krijgen. Ik doe er veel aan om gezond en fit te blijven. De test met Clear.bio leek mij daarom een mooie uitdaging om te zien of ik inderdaad goed bezig ben’, aldus de 71-jarige Marja.

Was het moeilijk om aan de slag te gaan?

‘Eerlijk gezegd wel. Het opstarten was niet bepaald gemakkelijk. Het was, zo vond ik, een uitzoekerij.Met allerlei zaken die je moest invullen. Het duurde ook wel even voordat ik met de app aan de slag kon. Gelukkig hebben de mensen bij Clear.bio mij goed
geholpen en me door de opstartfase heen geloodst. Ook gaat er best wel wat tijd zitten in het invullen van de data, dus wat je allemaal hebt gegeten en gedronken. Het is niet iets wat je zomaar even doet.’

Het plaatsen van de sensor ging wel goed? 

‘Op zich wel. Maar in de eerste week ging deze eraf. Ik kreeg een nieuw pakket opgestuurd. Daar ben ik vervolgens weer mee aan de slag gegaan. En dat liep gesmeerd. Hiermee kon ik mijn bloedsuikerwaarden van de afgelopen acht uur zien. Gelukkig waren die waarden goed.’

Wat heeft u ervan geleerd?

‘Zoals gezegd, was ik al bezig met mijn gezondheid. Met alcohol was ik gestopt. Maar bewuster eten bleek wat lastiger. Ik ben een echte lekkerbek, vandaar mijn strijd tegen de kilo’s. Hulp bij mijn voeding en wat wel en niet gezond is, kon ik dus goed gebruiken. De voedingstips via de app en de adviezen van de diëtisten hielpen daar prima bij. Uiteindelijk wil ik vijf kilo afvallen. Ik eet nu minder producten die koolhydraten bevatten, zoals pasta en aardappelen, en juist meer groenten. Mede dankzij deze testperiode ben ik nog bewuster gaan eten en drinken.’

Nog tips? 

‘Professionele ondersteuning kan helpen om inzicht te hebben in je eetgewoonten. Het zet je op het juiste spoor. Als het nodig zou zijn, zou ik hier weer aan meedoen. Belangrijk is dat je ervoor openstaat en ook echt wat wilt doen aan je eetgewoonten.’

Misschien vind je dit ook interessant